Keçe Külahlılar Kırgız Düğününü Risale-i Nur'la renklendirdi
Sovyet işgalinden kaçarak 35 yıl önce Türkiye'ye sığınan ve Van'ın Erciş ilçesine yerleşen Kırgız Türkleri, asırlar öncesine dayanan renkli ve görkemli düğün geleneklerini sürdürüyor.
Erciş ilçesinde oluşturulan ve ismini Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndaki ana yurtlarından alan "Ulupamir Mahallesi"nde yaşayan Kırgız Türkleri, gerek yaşam tarzları gerekse gelenek ve görenekleriyle dikkati çekiyor.
Görünüşleri, binicilikteki ustalıkları, rengarenk kıyafetleri ve kalpaklarıyla bölge halkından ayırt edilen Kırgız Türkleri, çağa ayak uydururken asırlardır devam eden geleneklerini gelecek kuşaklara aktarmanın uğraşını veriyor.
Misafirperverlikleriyle bilinen Kırgız Türklerinin renkli ve görkemli düğünleri de kültürlerinin önemli bir parçasını oluşturuyor.
Kendilerine özgü kıyafetleri, enstrümanları, oyunları ve yemekleriyle düğünlerde davetlilere görsel şölen sunan Kırgızlar, at üstünde oynadıkları "Buzkaşı" (Kökbörü) oyunuyla eğlenceye nokta koyuyor.
Keçe Külahlılar Düğüne renk kattı
"Ulupamir Mahallesi" sakinlerinden Aykut ve Nilüfer Ergin çiftinin günün ilk ışıklarıyla başlayan ve geç saatlere kadar devam eden düğününde de davetliler Orta Asya ve Kırgız kültürüne tanıklık etti.
Davetlilere hazırlanan özel yemeklerin ikram edilmesinin ardından düğün alanında toplanıldı. Kırgız ezgileriyle eğlenen davetliler için altışar kişiden oluşan iki takım arasında "Buzkaşı" oyunu sergilendi.
Mahalle muhtarı Eyüphan Koşar'ın daveti üzerine Ulupamir'e gelen, Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinin kurduğu ve merkezi Bitlis'te bulunan "Keçe Külahlılar Atlı İlim ve Kültür Derneği" üyeleri de beyaz pelerinleri ve keçe külahlarıyla düğüne renk kattı.
Başkan Yardımcısı Mustafa Korkusuz'un Risale-i Nur Külliyatı'ndan bazı bölümler okuduğu düğünde, dernek üyeleri tarafından yeni evli çifte ve konuklara Ahmet Hüsrev Altınbaşak'ın yazdığı Kur'an-ı Kerim hediye edildi.
Korkusuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulupamir'de yaşayan Kırgız Türkleri ile düğün vesilesiyle tanışma fırsatı bulmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Damat Aykut Ergin de asırlardır devam eden düğün geleneğini Van'da da sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, davetlilere teşekkür etti.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.