Metin ERTEKİN
Hatalar ve Başarı
İnsan hata ve yanlış yapmaya meyilli bir fıtrat üzerine yaratılmış düşünen, tercih bildiren, karar veren bir varlıktır. Akıl, duygu ve kalp üçgeninde yaşanan olumsuzluklar hataları ortaya çıkarır. Hatalar ise insanın bilerek veya bilmeyerek bir amaca ulaşmak için sergilemiş olduğu davranışların yanlış, eksik veya kusurlu olarak nitelendirilmesidir.
Çoğu zaman ortaya konan hatalarımız ve eksik davranışlarımız çevremizdeki diğer kişiler tarafından olumsuz olarak nitelendirilse bile aslında bu yapmış olduğumuz hatalar bizlerin hayat ve öğrenme yolculuğunda deneyimler kazanarak ilerlememizi sağlar. Deneyim ise inanılan bir amacın gerçekleşmesi adına gerek hatalarla gerek yanlışlarla tekrar edilen denemeler ve çalışmalar sonucu kazanılan bilgi ve tecrübe birikimidir. Bir şeyleri deneyimlemenin en önemli yolu ise hata yapmaktan geçmektedir.
Hepimizin bildiği bir söz vardır “hatasız kul olmaz” diye. Çünkü insan ilk eğitimini yaşamış olduğu hatalardan dersler çıkarak alır. Hatalar insanın bilgi, birikim ve tecrübe kazanması adına çok önemli bir gelişim metodudur. İnsanın doğruya ulaşma çabasının diğer bir yolu da hata yapmaktan geçmektedir. Hata yapmak, yanlış yapmak ve defalarca denenmesine rağmen başarısız olmak diğer bir manayla doğruya ve başarıya ulaşmanın uzun bir yolculuğudur.
Bu yolculukta bazen umutsuzluğa kapılırsın, bazen pes edersin, bazen de hatalarından çıkarmış olduğun dersleri kendine rehber edersin. Bu çıkarmış olduğun dersleri tekrar ederek aynı hataları yapmamaya gayret edersin. Hatalarımız ve yanlış kararlarımız olabilir önemli olan hatalarımıza küsmek değil, onları severek düzeltme yoluna gitmemizdir.
Eğer ki hata yapmaktan korkarsak ileriye doğru adım atamaz ve daima olduğumuz yerde kalmaya devam ederiz. Çünkü korkular ve endişeler insana adım atmasının önündeki en büyük görünmeyen bariyerlerdir. Korku ve endişe bariyerini aşan insanlar hata yapmaktan asla korkmazlar. Korkularımızın altında yatan önemsiz ve küçük sebepleri ortaya çıkardığımızda ve bunları bertaraf ettiğimizde yeniden bir şeyleri başarmak adına adım atmaya başlarız.
Böylelikle korkusuz bir şekilde hata yapma oranımız da azalacaktır. Korkuları yenmenin diğer ve en önemli yöntemi ise hata yapmaktır. Yapılan hata sonucu ortaya çıkmış olan ve çıkacak hasarın büyüklüğünü de görme imkânımız olur ve bir dahaki sefere ona göre yeni davranış modelleri belirleriz.
Hiçbir bilim insanı, düşünür, yazar ve iş insanı hatasız ve yanlışsız olarak başarı merdivenlerini elleri cebinde çıkmamıştır. Her başarılı bir işin ilk evreleri yapılan hatalar ve başarısızlıklar sebebiyle çok sıkıntılı geçmiştir. Başarıya giden yolda hatalar birer engel değil, çıktığımız başarı merdivenin ilk basamaklarıdır. Eğer ilk basamakta düşüp, pes edersek zirveyi görmemiz bizler için hayal olacaktır.
Kalın sağlıcakla,
Vesselam.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.