Oğlu, Said Nursi’nin talebesi olan babası Doktor Sadullah Nutku’yu anlatacak
Prof. Dr. Mustafa Nutku, “Bâbıâli Enderun Sohbetleri”nin konuğu olacak
Risale Haber-Haber Merkezi
Prof. Dr. Mustafa Nutku, “Bâbıâli Enderun Sohbetleri”nin konuğu olacak. Prof. Dr. Mustafa Nutku sohbet toplantısında, tanınmış hekim, İslam âlimi Bediüzzaman Said Nursi’nin ‘doktor talebesi’, babası Dr. Sadullah Nutku’yu anlatacak. Babasının ilim fikir ve inanç dünyasındaki yeri üzerinde duracak, ayrıca bir ‘baba’ olarak portresini çizecek. Sohbet toplantısı, Bâbıâli Lokantası’nda bugün (8 Mart Perşembe) saat 18.00’de başlayacak.
Prof. Dr. Mustafa Nutku’nun bugünlerde, babası ve çevresi ile ilgili hatıralarını topladığı Bediüzzaman’ın Doktor Talebesi Dr. Sadullah Nutku isimli eseri yayımlandı. Eserde bir çok ilgi çekici bilgi ve hatıra yer alıyor. Katılımın serbest olduğu “Bâbıâli Enderun Sohbetleri” toplantıları, Prof. Dr. Kâzım İsmail Gürkan Caddesi, No. 6 Cağaloğlu adresinde gerçekleşiyor.
İlme, Kitaba ve Hakikatlere Adanmış Hayırlı Bir Ömür
Prof. Dr. Mustafa Nutku, 1940 yılında, babasının askerî doktor olarak vazifeli bulunduğu Ezine’de dünyaya geldi. Doktora öğrenimi de dahil, mektep tahsilinin tüm kademelerini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü mezuniyeti ve bir müddet İstanbul’da bir Kolejde kimya öğretmenliğinden sonra, mezun olduğu fakültede kimya doktorasını yaparken Karadeniz Teknik Üniversitesinde asistanlıkla, üniversiteye intisap etti. Doktora çalışmasını tamamladıktan sonra, doçentlik çalışması için İngiltere’ye gitti. 1969-1991 yıllarında Karadeniz Teknik Üniversitesinde, 1991-1997 yıllarında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, akademik personel olarak çalıştı. İstanbul’da bulunmasını gerektiren ailevî sebeplerle 8 Nisan 1997 tarihinde emekliliğini isteyerek, İstanbul’da ikamete başladı.
Üniversite hayatındayken ve daha sonra çeşitli görevlerini yapması yanında, İstanbul’da iki üniversitede, Trabzon, Konya, Adıyaman, Batman, Şırnak üniversitelerinde; İstanbul, Trabzon, Rize illeri ve onların bazı ilçe belediyelerinin kültür müdürlüklerinin, lise Müdürlüklerinin, STK yönetimlerinin davetleriyle çevre meseleleri, israfsızlık, enerji tasarrufu, ozon tabakası mucizesi, helal gıda, bazı meşrubat ve deterjanların zararları gibi mühim bilimsel ve güncel konularda konferanslar verdi. “Şahıs yayını” bazı mühim kitaplar neşretti. Bir dergide “Helal Gıda Hatıraları” ana başlığı altında beş yıl müddetle 4-5 sayfalık yazıları ile helal gıdaya “hatıra üslubu” içinde dikkat çekti. İlgili mevzuat ve ilçe müftülüklerinin bilgileri ve izinleri ile, değişik tarihlerde İstanbul’daki bazı camilerde, cami cemaatlerine mühim güncel konularda Cuma vaazları da verdi. Çeşitli gazete, dergi ve web sitelerinde ilmî, imanî, içtimaî, ahlâkî yüzlerce fikir yazısı neşredildi. Bazı mühim ilmî toplantılara sunumuyla veya oturum başkanlığıyla katıldı. Onlarla aynı mahiyette olarak, bazı radyo ve TV programlarında yer aldı, web sitelerinde neşredilen yazılarını e-posta grubunda bulunan çok sayıdaki kişiye bizzat iletmeye de çalıştı. Ayrıca sosyal medyadaki hesaplarıyla da hakka hizmet için paylaşımlarda bulundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde akademik personel olarak görevliyken, on yıl süreyle aralıksız başkanlığını yaptığı “Karadeniz Teknik Üniversitesi Akademik Personeli Yapı Kooperatifi” üyelerinin arsalarının haksız bir şuf’a davasıyla gasp edilmesine karşı yıllarca mücadelesi ve başarısıyla, o kooperatif üyesi olan çok sayıdaki akademik personelin arsa karşılığı ev sahibi olabilmeleriyle de hakka hizmetinde çok mühim bir işi gerçekleşti.
O, her namazında sözle duasının; kendisindeki Allah’ın emanetlerini O’nun rızasına en uygun şekilde kullanmak olduğunu, fiilî dualarında da buna öncelik verdiğini söylemektedir.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.