Said Nursi, Küfrevi'nin türbesinde teberrüken çalıştı

Said Nursi, Küfrevi'nin türbesinde teberrüken çalıştı

Sultan II. Abdülhamid Han kendi şahsi parasından, Pir’in türbesini yaptırır. Said Nursi de...

Arzu Cihangir'in haberi:

Anadolu’nun manevi mimarlarından, din ve tasavvuf büyüklerinden Pir Muhammed Küfrevî hakkında çıkan en kapsamlı kitaplardan birini torunlarından Vahyeddin Küfrevî yazarak, sevenlerine kıymetli bir çalışmayı armağan etti.

Pir, 1775 yılında Siirt’in Küfra (Şirvan) kasabasında dünyaya gelmiş. Doğduğu yere nispet edilerek Küfrevî olarak anılmaktadır. Babası Şeyh Yusuf Efendi Medine’den Irak’a, Irak’tan ise Siirt’e yerleşmiş ve orada bir medrese açmış. Yüzlerce talebe yetiştirmiş, ders ve icazet vermiş bir ilim ehli.

İcazetini alınca Bitlis’te görevlendirilen Küfrevi, Nakşibendi tarikatını sünneti seniyye içerisinde harfiyen icra etmiş. İlmi, olgunluğu, müşfikliği, mertliği ile çok sevilip, sayılmış. Küfrevî tekkesine kısa zamanda akın akın insanlar gelmeye başlamış. Âlimlerin de sıklıkla ziyaret ettiği, istifade ettiği Pir’in, Rusya’dan, İran’dan, Yemen’den gelen ve kendisinden icazet alan talebeleri olduğu bilinir.

Arapça, Farsça ve Kürtçe bilen hazret, Haseni kolundan seyittir. Büyük kerametleri olmuştur. 123 yıl gibi bereketli bir ömür 1898 yılında Bitlis’te hitama erer. Sultan II. Abdülhamid Han kendi şahsi parasından, Pir’in türbesini yaptırır. Türbesinin ön tarafındaki kapının üst kısmına “Kaf Be Sin Ayn He” (Kıtmirü babuke Sultan Abdülhamid Han)” yazdırmıştır. Türbenin yapımında Bediüzzaman Said Nursi de teberrüken çalışmıştır.

Bediüzzaman Said Nursi büyüyüp serpilmeye başladığı yıllar, Hz. Pir’in de ömrünün son yıllarıdır. Bediüzzaman son dersini Hz. Pir’den alır ve çok yerde kendisinden övgü ile bahseder. Pir’den sonra da aile fertleri ile görüşmeleri olur. Bediüzzaman Hazret için, “Silsile-i ilmiyede bana en son ve en mübarek dersi veren ve haddimden çok ziyade şefkatini gösteren, Hz. Şeyh Muhammed-el Küfrevî (KS)” der.

Star