Said Nursî 'siyasetten Allah'a sığınırım' demiş fakat
Müfit Yüksel, siyaset ve idare sanatına dair görüşlerini açıkladı
Risale Haber-Haber Merkezi
Yazar Müfit Yüksel, "Bediüzzaman Said-i Nursî 'Siyasetten Allah'a (C.C) sığınırım' demiştir. Fakat aynı zamanda siyaset/idare toplum hayatının ve idari mekanizmanın vazgeçilmezi olma konumunu da her zaman sürdüregelmiştir" dedi.
Yeni Şafak'taki yazısında siyaset ve idarenin en zor ve çetrefilli sahalardan, mesleklerden biri olduğunu belirten Yüksel, "Bir çok zorlukları olduğu gibi, en fazla hata da yapılabilen bir alandır. Tarihi tecrübeler vefasının olmadığını da gösteriyor. O yüzden, ulema ve mutasavvıflar genellikle bu alandan uzak durmuşlardır" dedi.
İslam alimlerinden örnekler veren Yüksel, "İmam Gazzali Eyyuhelveled risalesinde bu alanın muhataralarına vurucu cümlelerle temas etmiştir. Eserde Sultanlar ve Meliklerle çok oturup kalkan alimler zemmedilmiştir. Bunun son asırdaki en önemli örneği olan Bediüzzaman Said-i Nursî 'Siyasetten Allah'a (C.C) sığınırım' demiştir. Fakat aynı zamanda siyaset/idare toplum hayatının ve idari mekanizmanın vazgeçilmezi olma konumunu da her zaman sürdüregelmiştir" şeklinde yazdı.
Siyasette, idarede en fazla vazgeçilmemesi gereken hususun başta ahlâk, adâlet, ferâset, basîret, vefa ve sadakat olduğuna dikkate çeken Yüksel, yazısını şöyle sürdürdü:
"Bu yüzden İslam tarihinde, idarecilerin, hükümdarların, melik, vezir vs. devlet adamlarının İslam'ın, ahlak'ın, adâletin temel prensiplerinden sapma gösterdiği hususlarda sapmayı önleme, yol gösterici olmaya matuf siyasetname türü eserler vücuda getirilmiştir. İmam Gazzâli, Saâlibî, Nizâmulmülk, Ebu Necib Abdurrahman Eş-şeyzerî gibi önemli şahsiyetlerin bu konudaki eserleri başta gelmektedir. Osmanlı devrinde de, Dede Efendi'nin Siyasetnâmesi, Lütfî Paşa'nın Âsafnâmesi, Koçi Bey Risâleleri gibi eserler bu amaca matuf olarak yazılıp sunulmuşlardır.Bu eserler, hükümdar, Vezir ve diğer idarecilere adâlet başta olmak üzere bu temel prensipler çerçevesinde nasihat ve yol gösterici ahlâki kâideleri, unsurları ihtiva etmiştir.
Yukarıda belirttiğim gibi siyaset ve buna dayalı iktidar zor ve çetrefilli bir yol olup, demirden leblebi gibidir. Ama aslolan ilkeleri, adaleti/ehliyeti koruyarak bu zoru başarabilmek, üstesinden gelebilmektir."
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.