Said Nursi'yi sevinçten ayağa fırlatan gazete haberi
Üstadımız, gazetedeki haberi görünce, hani bir çocuğa oyuncak araba alırsınız da sevinir. İşte aynen onun...
Ömer Özdemir'in haberi:
Antalya'da, Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ve talebelerini anlatan serginin açılışına katılan Bediüzzaman'ın talebelerinden Mehmet Fırıncı, Recep Unaz ve Avukat Gültekin Sarıgül, 60 yıl öncesine ait hatıralarını ziyaretçilerle paylaştı.
Antalya Erdem Bayazıt Kültür Salonu’nda düzenlenen panelde, Bediüzzaman’ı, 1952’de Gençlik Rehberi’nin mahkemesi olduğu dönemde İstanbul’da ziyarete gittiğini, ancak göremediğini anlatan Recep Unaz, “Daha sonra 1953’te Hüsrev Abi’yi ziyarete gittik. Üstad’ı görüp görmediğimi sordu, ben de 'hayır' dedim. O da Üstad’ın evini tarif etti ve dedi ki ‘Şimdi buradan oraya gidince, kapıya ilk çıkana ‘Antalya’ya bir vazife var mı?’ diyeceksin’ dedi. Ben de anladım ki Üstadımızın has aradığı şey bu ve bu şekilde deyip gidince Üstad'ı görebildim.” dedi.
Unaz, o günlerde Antalya’daki bir gazetenin olumlu haber yapması üzerine Üstad’ın çok sevindiğini aktardı. Gazete sahibinin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milltetvekili Menderes Türel’in babası Suphi Türel olduğunu ifade eden Unaz, şunları nakletti: “Üstadımız, gazetedeki haberi görünce, hani bir çocuğa oyuncak araba alırsınız da sevinir. İşte aynen onun gibi ayağa fırladı ve ‘Maşallah, Maşallah, Maşallah. Hiçbir yere müsaade etmiyorum, Antalya’ya matbaada müsaade ediyorum’ dedi.”
Talebelerinden Mehmet Fırıncı da Üstad’ın Risale-i Nurlar'ın Latin harflerle neşrine ilk defa Antalya’da izin verdiğini aktardı. Bu konuda matbaa sahibi Suphi Türel’in büyük hizmetler yaptığını dile getiren Fırıncı, risalelerin senelerce neşrolduğunu ve şu anda da İslam dünyası için taptaze bir yol haritası olduğunu belirtti. Fırıncı, Bediüzzaman ile ilgili yaşadığı bir anısını da anlattı. Fırıncı, "Bir cuma namazı çıkışı Üstad ile karşılaştım, beraber dolmuşa bindik ve Üstad dolmuşu bekletti. Meğer babam da Sultanahmet’te cuma namazı kılmış yaya olarak geliyor, Üstad onun için bekletiyormuş” dedi.
Bediüzzaman’ın talebelerinden Avukat Gültekin Sarıgül ise O’nu nasıl tanıdığını anlattı. Sarıgül, gençken Antalya’da bir halk kütüphanesinin müdürü olan Sıtkı Tekelioğlu’na, Üstad’ın nasıl biri olduğunu sormuş. Sarıgül, Tekelioğlu’nun kendisine Bediüzzaman’ın 10 sayfalık gazeteyi 10 dakikada okuduğunu ve en ince detayına kadar ezberlediğini söyleyerek, "Bu zat sipariş bir zat, bizim gibi normal bir insan değil. Bundaki ilim ve hafıza Cenab-ı Hakkın bir vergisidir" dediğini nakletti.
Panelde kısa bir konuşma yapan Milletvekili Menderes Türel de kendisinin ve ablasının dünyaya gelmesinin Üstad’ın babasına ettiği duanın vesilesiyle olduğunu ifade ederken göz yaşlarına hakim olamadı. Babasının, Üstad ile ilgili anılarını anlatırken sesi titreyen Türel, “Kusura bakmayın, çok heyecanlıyım, benim için zor bir konuşma. Beni hep duygulandırır babamın Bediüzzaman Hazretleri ile ilgili anıları.” diye konuştu. Babasının yüzünü, risalelerin basımını yaptığı için jiletle kestiklerini anlatan Türel, bu hizmetlerin kolay verilmediğini dile getirdi.
Cihan