Sorularıyla Risale-i Nur’un bazı eserlerinin yazılmasına vesile olmuştu
Re’fet Barutçu ağabeyi vefatının 43. yıldönümünde rahmetle anıyoruz
Risale Haber-Haber Merkezi
İlmi sualleriyle, Lem’alar kitabının ekser kısımlarının yazılmasına vesile olan Risale-i Nur’un asker talebelerinden Re’fet Barutçu ağabeyimizi vefatının 43. yıldönümünde rahmet dualarımızla anıyoruz. Re’fet ağabey, 2 Şubat 1975 tarihinde Ankara’da vefat etmişti.
Verilen bilgiler, Re’fet Barutçu ağabeyin anlattıkları kaynak alınarak Ömer Özcan tarafından derlenmiş olup, Ağabeyler Anlatıyor-1 kitabında diğer çok kıymetli hatıralarıyla birlikte yayınlanmıştır...
NOT: Halen hayatta olan Erzincanlı Re’fet Kavukçu ile Re’fet Barutçu ağabeyler birbiriyle karıştırılmamalıdır.
YEMEN SAVAŞINA GÖNÜLLÜ OLARAK KATILIR, İNGİLİZLERE ESİR DÜŞER
1886 yılında İstanbul Beykoz’da dünyaya teşrif eden emekli Yüzbaşı Re’fet Barutçu Ağabey, 1906 senesinde İstanbul Harbiye Okulu’nu bitirip İşkodra’ya (Arnavutluk) teğmen olarak tayin edilir. Re’fet Bey, dilekçe vererek gönüllü olarak meşhur Yemen savaşlarına katılır ve savaşta İngilizlere esir düşer.
Esaretten döndükten sonra İstanbul Merkez Komutanlığı emrine yüzbaşı rütbesi ile atanan Re’fet Bey, Cumhuriyet ilân edildikten sonra da, zamanın hükümeti tarafından yüzbaşı iken 34 yaşında emekli edilir. Emekliliğinden sonra Çankırı İnhisar Müdürlüğü’ne tayin edilen Re’fet Barutçu, Ankara’nın başkent yapılmasından sonra mimar olan dayısıyla Türk Ocakları binasının inşaatında çalışır.
REFET BEY, ARTIK BİR CİHETTE ISPARTALI OLMUŞTUR
Re’fet Bey, 1932 senesinde kalem reisi olan eniştesiyle beraber Isparta’ya gelir. Isparta eşrafından Hacı İbrahim Efendi’nin kızı Kadriye Hanım’la evlenir. Re’fet Barutçu, artık bir cihette Ispartalı olmuştur.
Evlendiği sene, Bediüzzaman Said Nursi’nin Barla’da olduğunu duyar. Aslında Refet Bey, Bediüzzaman’ı İstanbul Harbiye’de talebeyken ilk defa “Eski Said” olarak Beyazıt Camii’nde görmüş ve hayran kalmıştır. Fakat yanına yaklaşıp konuşamamıştır. Onu bir türlü unutamaz. İşte şimdi Bediüzzaman’ın Barla’da olduğunu duyunca heyecanla ziyaretine gitmeye karar verir.
ARTIK HER GÜN “HÜSREV, RE’FET, RÜŞTÜ” ÜÇLÜSÜ HZ. ÜSTAD’IN YANINDADIR
Bediüzzaman’ın sıkı takip altında olduğunu, görüşmenin riskli olduğunu söylerlerse de o, Kayınpederi İbrahim Efendi ve üvey oğlu Bedrettin ile beraber Üstad’ı ziyaret eder. Bu ziyaretler devam ederken Üstad Hazretleri 1934 senesinde Barla’dan Isparta’ya Şükrü (İçhan) Efendi’nin şehir dışındaki bağ evine taşınır. Artık her gün “Hüsrev, Refet, Rüştü” üçlüsü olarak “tesvid ve tebyiz” için bu köşke Üstad’larının yanına gelmeye başlarlar. O senelerde Re’fet Ağabey, “Yirmi Altıncı Lem’a/İhtiyarlar Risalesi” gibi bazı risalelerin ilk müsevvidi olma şerefiyle şereflenmiştir. 19. Lem’a’dan, 26. Lem’a’nın sonuna kadar olan kısımlar bu evde telif edilmiştir. Re’fet ağabeyin hatıraları okunurken bu bilgiler hatırlanmalıdır.
Refet Ağabeyin bir hususiyeti de ilmî sualleriyle çok meselelerin Bediüzzaman tarafından izah ve tashih edilmesine vesile olmasıdır. “Dünya öküzle balık üzerinde midir…” gibi suallerin sahibidir.
(Re’fet Barutçu Ağabey, Hz. Üstad’ın bu şekilde salâvat getirdiğini söylerdi. Biz de hatıra defterimize kendi el yazısıyla Üstad’ın salâvatını yazmasını ve imzalamasını arzu ettik. Yazdı ve imzaladı... Tarih: 1 Haziran 1970. (Bu salâvatın hikmeti 24. Sözün 5. dal’ının 2. meyvesinde geçmektedir.)
ÜSTAD’IN ÜÇ HAPİS HAYATININ TAMAMINDA SADECE HÜSREV VE RE’FET AĞABEYLER BULUNMUŞTUR
Bediüzzaman’ın, Yeni Said döneminde üç hapis hayatı vardır. Refet Barutçu Ağabey 1935 Eskişehir, 1943 Denizli, 1948 Afyon mahkemelerinde ve hapishanelerinde bulunmak şerefine de nail olur; çok sevgili Üstad’ının bu üç büyük mahkemesinde de kaderin cilvesi olarak bulunur, hapishanelerde de Üstad’ını yalnız bırakmaz…
Bediüzzaman’ın bu üç büyük mahkemesi ve üç hapishane hayatının üçünde de sadece iki ağabeyimiz bulunmuştur. Bunlar, Refet Barutçu ve Hüsrev Altınbaşak’tır. Lâhikalarda “Hüsrev, Re’fet, Rüşdü” şeklinde üçlü imza ile çok sayıda mektup bulunmaktadır.
SON SENELERİNİ ANKARA CEBECİ SEMTİNDE DAMADININ EVİNDE GEÇİRMİŞTİR
Üstad’ının vefatından sonra 1960’lı yıllarda İstanbul Beşiktaş Vişnezade Camii’nde fahrî imamlık yapan Re’fet Bey, ömrünün son senelerini Ankara Cebeci semtinde bulunan damadının evinde geçirmiştir.
2 Şubat 1975 tarihinde, Ankara’da vefat eden Refet Ağabey, Ankara Karşıyaka kabristanında medfundur.
(Vefatına kadar hemen her hafta sonu kaldığımız dersaneye getirdiğimiz Re’fet ağabeyin hatıralarını dinlemek ve kaydetmek bize nasip olmuştu. Ömer Özcan)
(Solda) Refet Barutçu, Ömer Özcan ile beraber dersanenin balkonunda. 21 Mayıs 1972 Emek Mahallesi/Ankara-(Sağda) Re’fet Barutçu ağabeyin Ankara Karşıyaka Kabristanında bulunan mezarı.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.