Muhammed Numan ÖZEL

Muhammed Numan ÖZEL

Risale-i Nur ile hizmet metodu

Risale-i Nur hizmetinde farklı metodlar tatbik edilmiştir. Tüm bu farklılıklar esasat-ı Nuriyeye isnad ederse hiç sorun olmaz. Aksi taktirde bir nevi usulde bidalar türemiş olur ki bu da elde hakikatler görünürken tatbikatta nurun esasatıyla uyumsuz hatta nurculukla alakası olmayan uygulamalar başgösterir.

Nurculukta esasatla alakalı olarak Bediüzzaman Said Nursi'nin temel yaklaşımları şunlardır:

Tevekkül ve Sebepler: Esbap (sebepler) tamamen terk edilmez; tevekkül daire-i esbabda yapılır. Bu, Allah’a güvenerek sebeplerin gereğini yerine getirme anlamına gelir ki buna âdetullah da denir.

“Tevfik isterseniz, kavanin-i âdetullah'a tevfik-i hareket ediniz. Yoksa tevfiksizlik ile cevab-ı red alacaksınız.”[1]

Sebeplerin arkasındaki hakiki tesir edenin Allah olduğunu unutmamak gerekir yoksa insan yapılan hizmetleri ve başarıları kendinden zannederek ucb ve gurura kapılıp amelini ziyan edebilir.

“Nefsin muktezası, daima iyiliği kendinden bilip fahr ve ucbe girer.”[2]

"Bu kemalât beni kurtarır, yeter" diye bir derece rahat eder. Halbuki a'male güvenmek ucbdur. İnsanı dalalete atar. Çünki insanın yaptığı kemalât ve iyiliklerde hakkı yoktur; mülkü değildir, onlara güvenemez.”[3]

Tamamen sebepleri bırakmak, tembellik ve atalete yol açar. Fakat tembel olan insan tembellikle tevekkülü birbirine karıştırıp ben tevekkül ediyorum der ama tembellikle atalet batağına düşer.

Tebliğde Hikmet ve Muhabbet: Risale-i Nur hizmeti, zorlamadan uzak, hikmetli ve muhabbet temelli bir yaklaşımı benimser. İnsanları ötekileştirmeden imanî kuvvet verme hizmetidir. Risale-i Nur hizmetinin ruhu, esası, başarı sırrı aslında budur. Risale-i Nur hizmeti muhabbet fedailiğidir. Tekfirci anlayışlardan ayıran nokta budur. Tekfirciler hemen herkesi tekfir eder.

İnsanlara iman hakikatleri hikaye, temsil ve akli delillerle, mantık çerçevesinde anlatılır. Bu yöntem, anlaşılabilirliği ve kabul edilebilirliği de artırır.

Külliyata Dayalı İlim ve Anlatım: Risale-i Nur’da verilen mesajlar, Kur'an-ı Kerime dayanır. Ve bu tefsir; ilim, hikmet ve temsil metodlarıyla zenginleştirilir. Bu külliyatta veciz ifadeler, derin meseleleri basit ve anlaşılır bir şekilde izah eder. Buna “sehl-i mümteni[4] denir

Şahs-ı Maneviye Dayanmak: Hizmet, şahs-ı maneviye dayanır. Yani tek başına değil grup haliyle yapılır. Bir takım oyunudur. Bu da hizmetin ortak bir ruh ve dayanışma ile yürütülmesi anlamına gelir.

“Ehl-i hakikat, -hattâ meşru bir tarzda dahi olsa- enaniyetten, hodfüruşluktan vazgeçmeleri lâzım olduğundan, Risale-i Nur'un hakikî şakirdleri, buz parçası olan enaniyetlerini şahs-ı manevîde ve havz-ı müşterekte erittiklerinden, inşâallah bu fırtınada sarsılmayacaklar.”[5]

“Risale-i Nur'un samimî, hâlis şakirdlerinin heyet-i mecmuasının kuvvet-i ihlasından ve tesanüdünden süzülen ve tezahür eden bir şahs-ı manevî, size bâki ve muktedir bir kuvvet-i zahrdır, bir rehberdir.”[6]

Namaz ve Tesbihat ve Evrad ile Takviye: Risale-i Nur'da, ibadetler özellikle de namaz, tefekkür, evrad ve tesbihat hizmetin ayrılmaz bir parçası olarak görülür. Bunlar hizmetin ruhunu, şevkini, şevkini ve bereketini artırır. İnsan evrad ile kalben terakki eder, risalelerle de aklen terakki ederek dengeye gelir.

Eserlerin Okunması ve Anlaşılması: Risale-i Nur'un doğrudan okunması ve tefekkür edilmesi çok mühimdir. Külliyatın her bir parçası farklı iman hakikatlerini ele alır. Yani bir yer başka bir yerin izahı, şerhi manasına gelebilir. Buna atıf denilir. Okuyanı derin düşünmeye sevk eder. Dikkat, tefekkür, bu açıdan önemlidir.

Bu yöntemler, Risale-i Nur hizmetinde tembellikten uzak, hikmetli ve tesirli bir tebliğ faaliyeti haline getirmeyi amaçlar. İçerisinde bulunduğumuz zaman diliminde lakaytlığa, tembelliğe yer yok. Bu şartlar altında hizmetten kaçan savaştan kaçmış gibi olur.

Risale-i Nur hizmetinde dikkat edilmesi gereken düstur ve esasların toplandığı Esasat-ı Nuriye ve Hizmet Düsturları isimli eserlerin okunmasını tavsiye ederim.

Ne mutlu esasata muvafık hizmet edene.

Selam ve dua ile.

[1] Tarihçe-i Hayat (58)

[2] Sözler (477)

[3] Mesnevi-i Nuriye (65)

[4] Kastamonu Lahikası (153)

[5] Şualar (318)

[6] Kastamonu Lahikası (56)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum