Said Nursi dini nasıl yaşadığını yaşantısı ve eserleriyle gösterdi
Erzincan'da, ‘Bediüzzaman Ne Yapmak İstemişti?’ konulu panel düzenlendi
Erzincan Gündüzalp Kültür Eğitim Vakfı ve İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın organizasyonu ile bu yıl ikincisi düzenlenen Bediüzzaman Günleri konulu programda ‘Bediüzzaman Ne Yapmak İstemişti?’ konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan akademisyenler, Bediüzzaman’ın hayat tarzı ve insanlık için verdiği mesajları ele aldı.
13 Şubat Spor Salonu'nda düzenlenen panel, Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunması ile başladı. Erzincan Gündüzalp Kültür Eğitim Vakfı Başkanı İsmet Yıldırım'ın selamlama konuşmasının ardından söz alan Erzincan Müftüsü Galip Akın, alimin bulunduğu toplumda, yaşadığı çağdan ve asırdan sorumlu olduğunu ifade etti. Akın, "Alim, hep bunun derdiyle dertlidir. Böyle olmalıdır. Dünyanın gidişatından, insanlığın derdinden haberdar olmadan ilim ehli olunmaz. Derdi nedir, bu çağda hangi çağ varsa o dertle iştigal etmesi alimin bir borcudur. İşte biz bunları Bediüzzaman’ın yaşantısını görüyoruz ve yazdıklarını okuyoruz.” dedi.
Bediüzzaman’ın yaşamına dair bilgiler veren Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, “Bediüzzaman Saidi Nursi büyük bir alimdir, büyük bir düşünürdür, büyük bir ilham sahibidir. Büyük bir iman ve dava adımıdır. Onun davası sadece sözler ve yazdığı eserlerden ibaret değildir, onun davası söylediği gibi, yazdığı gibi hasılı inandığı gibi yaşamak ve başkalarının aynı iman ve şuurla yaşamasını temin etmektir. Bediüzzaman imanını, fikirlerinin, ilminin gereğini her zaman yaşantısıyla sözleriyle, eserlerine yerine getirmiştir.” açıklamasında bulundu.
"Üstad Said Nursi Hazretleri'ni anlayabilmek için onun yaşadığı günleri, yılları iyi tahlil etmek lazım" diyen AK Parti Milletvekili Sebahattin Karakelle ise Bediüzzaman'ı bir hizmet ve gönül adamı olarak değerlendirdi. Karakelle, "O bir asrın adamı. O aynı zaman bir vatanperver, bir milliyetperverdir. Biz onu anlayabilmek için, onun hayatını iyi tahlil etmek, onun bugün hâlâ ve kıyamete kadar da alemi İslam’a İslam’ın nurunu saçan eserleri tahlil etmek okumakla mümkün olacaktır. O hayatının hiçbir döneminde, hiçbir zamanında İslam’ın nurundan istifade edememişlerle olmamıştır. O hep mazlumlarla birlikte olmuş. Hep onların sesi, nefesi olmuştur. Hayatının merkezine bunlarını yerleştirmiştir.” dedi.
Erzincan’da son günlerde önemli programların yapıldığına dikkat çeken Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir de “Asrımızda gerçekten dinimizin nasıl samimi bir şekilde yaşanacağını, en somut şekilde yaşantısıyla, eserleriyle gösteren Üstad Bediüzzaman Hazretleri'ni ve öğrencilerini rahmetle anıyorum. Hayatın hep sıkıntılarla geçmiş, hapishanelerde, mahkeme salonlarında, sürgünlerden sürgünlere gitmiş, ama hiçbir zaman şikayet etmemiş, derdini ve davasını sevmiş büyük bir İslam alimi olarak tanıyoruz.” diye konuştu.
Bediüzzaman Hazretleri'nin öğrencilerinden Mehmet Fırıncı da salondaki davetlilere kısa bir selamlama konuşması yaptı. Konuşmaların ardından, başkanlığını Prof. Dr. Fariz Kaya’nın yaptığı ‘Bediüzzaman Ne Yapmak İstemişti?’ konulu panele geçildi. Panele konuşmacı olarak; Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Dölek, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu, İngiltere Durham Üniversitesinden Prof. Dr. Colin Turner ve Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Yrd. Doç. Dr. Mehmet Göktaş katıldı.
Panelistler, Bediüzzaman Hazretleri'nin yaşadığı yıllarda çektiği sıkıntılar ve o yıllardan günümüze verilen mesajlar konusunda bilgiler aktardı.
Cihan
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.