Said Nursi, ölüm ötesini ispatla aktarmayı başardı
Prof. Tarhan, “Çağın vicdanı Bediüzzaman” konulu konferansta konuştu
Kemal Kurt'un haberi:
RİSALEHABER-Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Bediüzzaman, ruhun bekası, ölüm ötesi hayat gibi insanların anlamakta zorlandığı meseleleri, akılcı, ispatçı ve bilimsel bir biçimde aktarmayı başarmış bir insan" dedi.
Sakarya Kültür ve Eğitim Vakfı ve Nesl-i Âti Düşünce ve Gelişim Topluluğu tarafından Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Çağın vicdanı Bediüzzaman” konulu konferansta konuşan Tarhan, Bediüzzaman'ın hayatını, tezini, getirdiği akılcı yaklaşımları, bilimsel ispat yöntemini nasıl kullandığını incelediğini, Said Nursi'yle ilgili yazılmamış şeyleri aktarmaya çalıştığını söyledi.
Tarhan, "Bediüzzaman, ruhun bekası, ölüm ötesi hayat gibi insanların anlamakta zorlandığı meseleleri, akılcı, ispatçı ve bilimsel bir biçimde aktarmayı başarmış bir insan. Onca işkenceye, tahrike, tecride rağmen Türkiye'yi terk etmemiş, ağaçların üzerinde, kırlarda, bayırlarda, hapishanelerde eserler vermiş. Eserleri, 50 yıl geçmesine rağmen 50 dile çevrilmiş" şeklinde konuştu
Prof. Dr. Tarhan, Said Nursi'nin, döneminde çok yanlış anlaşıldığını, ciddi bir propaganda kurbanı olduğunu, 18 kez zehirlenmesine rağmen davasından yılmadığını anlattı.
Said Nursi'nin, varoluş bunalımına giren çağ insanının içinde bulunduğu bunalımdan nasıl kurtulacağını ve bunu yaparken nasıl akıl yürütme yöntemlerini kullanabileceğini anlattığını ifade eden Prof. Dr. Tarhan, sözlerine şöyle devam etti:
"Onu incelerken keşfedilmemiş bir hazinede buldum kendimi. Yabancı bir gezegende dolaştığımı hissettim. Çağ insanını ve sorunlarını ve çıkış yollarını, bilimsel akıl yürütme yöntemlerini nasıl kullandığını farkettim. Mesela, 'hiperaktivite'nin bir 'öcü'ye dönüştürüldüğü günümüzde, 'hiperaktif' bir kişilik olarak Bediüzzaman'ın bu yaratılış özelliğini nasıl bir kazanıma dönüştürdüğünü öğreniyoruz. Bediüzzaman Said Nursi'nin, egosunun peşinde koşmak yerine, egosunun önüne koyduğu aşkın bir idealin peşinde nasıl kendi benliğini aşabildiğine dair tespitler, yine bu açıdan dikkat çekici.
Said Nursi'nin başlattığı hareketin sadece dini bir hareket olmadığını söyleyen Prof. Dr. Tarhan, özellikle onun benlik konusuna yaklaşımına ve paralelinde benlik, nefis, irade, akıl ve kalp arasında kurduğu ilişki ve dengeye dair açılımlarına dikkati çektiğini söyledi.
Tarhan, konferansın sonunda dinleyicilerden gelen soruları cevapladı.
Sakarya Kültür ve Eğitim Vakfının düzenlediği, 56 ülkeden öğrencinin bulunduğu Sakarya Üniversitesinin Camiinde yapılan Mevlid Programından sonra, Öğrencilerin istifade edebilmesi için bir Takım Risale-i Nur Külliyatının yanı sıra, yabancı dillerde Risaleler, Cami kütüphanesine konmak üzere Cami görevlisine teslim edildi.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.