Bedri Tahir ADAKLI
Kur’an’ın Benzeri veya Taklidi Neden Yapılamaz?
Kur’an-ı Mu’cizül Beyanın muhtelif yerlerinde, bir benzerinin yapılamayacağına ve bir suresinin dahi taklit edilemiyeceğine dair ayet-i kerimeler vardır.
Bunlardan, Bakara suresi 23. Ayet:
"Kulumuza indirdiğimiz kitaptan dolayı bir şüphe içinde iseniz onun benzeri bir sure de siz getirin, Allah’tan başka taptıklarınızı da yardıma çağırın; eğer iddianızda samimi iseniz."
Bir de Yunus Suresi 38 Ayet:
"Yoksa “Onu Muhammed uydurdu mu Diyorlar.?” De ki: “Eğer iddianız da doğru iseniz, o zaman onun benzeri bir sure de siz getirin bakalım; Allah’tan başka çağırabildiklerinizi de yardımınıza çağırın.”
Bu gibi ayetlerle Kur’an adeta insanlara meydan okumaktadır. Muarız olan kâfirler şimdiye kadar böyle söz söyleyip; "İşte bakın biz de onun hitabı gibi gayet beliğ bir usul ve üslup ile benzerini yapabildik" diyememişlerdir.
Fakat bundan birkaç zaman evvel, Amerika’da, iki inançsız Arap şairi kulağa hoş gelen birkaç sahifeden ibaret bazı sözler karalayıp, "bakın işte biz, bir benzerini yapabiliyoruz" demişler. Ama gerçekten başarmışlar mıdır? Ona bakalım.
Şimdi burada bu imkansızlık olan şey nedir? Onu izaha çalışalım.
Kur’an’da bilenen 114 Sûre, 30 Cüz, 120 Hizb, 604 sayfa, 6.236 âyet, 8.836 satır, 70.000 kelime (tekrarlar sayılmazsa 5,277 kelime) ve 300.620 harftir.
Taklit edilemeyeceği husunda bir örnek verilmesi gerekirse sadece tevafuklardan biri olan bildiğimiz beş ayetten ibaret Kadir Suresiyle bu mevzûyu izaha çalışalım.
KADİR SURESİNİN meal-i şerifi şöyledir:
1 - Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.
2 - Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!
3 - Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4 - Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.
5 - O gece, (HİYE) tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
Birinci ayetle Kur’an’ın indirilişini söylemekle dikkat nazarlarını Kur’an'a çevirerek, acaba özelliklerini nasıl anlatıyor diye bakarken, şunu görürüz;
Mesela KADİR suresi 114 harften ibarettir, Kur’an’da da 114 Sure bulunmaktadır, yani harflerin miktarı surelerin miktarını belirlemektedir.
Kadir suresinde kelime miktarı da 30 adettir. Tabi Kur’an’da cüz miktarı 30 adettir.
Üç yerde KADİR kelimesi tekrar edilmiştir. Bunlardan birincisi 5. Kelimede, ikincisi 10. Kelimede, üçüncüsü de 12. Kelimelerdir. 5+10+12= 27 etmektedir. Yani bu sıranın toplamı 27 etmekle Kadir gecesinin Ramazan ayının 27. Gecesine denk geldiğini göstermektedir.
En son 5. Ayette de HİYE ifadesiyle (O gece) demesi tam 27. Kelimeye denk gelmektedir ki bu da, Kadir gecesinin 27. geceye denk geldiğini göstererek daha da bu işi pekiştirmiş olmaktadır. İşte asıl taklidi mümkün olmayan şeyin bu tarz tevafuklar olduğu görülmektedir.
Hasılı Kur’an’da bunlar gibi binlerce muhtelif nevilerde tevafuklarla donatılmıştır ki bu da beşer takatinin üstündedir. Taklit ettiklerini zannedenler, sadece belagat, selaset ve cezaleti değil tevafukatı yapamamaktadırlar.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.