Dr. Cemil ŞAHİNÖZ

Dr. Cemil ŞAHİNÖZ

Almanya seçimini yaptı

Almanya'da erken genel seçim gerçekleşti. Hristiyan Demokratlar (CDU) %28.52, aşırı sağcı AfD %20.80, Sosyal Demokratlar (SPD) %16.41, Yeşiller %11.61 ve Sol Parti %8.77 oy alarak meclise girmeyi başardılar. Yeni kurulan sol parti BSW %4.97 ve FDP %4.33 oy alarak %5 barajını geçemedi ve meclis dışında kaldılar.

Yüksek katılım oranı

Almanya’nın siyasi bir yol ayrımında olması, seçimlere katılım oranını da etkiledi. Seçimlere katılım oranı %82.5 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. En son 1987 yılında yüzde %84.3 katılımla daha yüksek bir oran kaydedilmişti.

Beklenen sonuç

Seçim sonuçları büyük bir sürpriz getirmedi. Haftalardır anketlerde görülen eğilimler sandığa da yansıdı. Sonuçlar, son aylarda yaşanan toplumsal gelişmelerin doğrudan bir yansıması.

İstihbarat biliminde, herhangi bir olay olduğunda, “Bu kimin işine yaradı?” sorusu sorulur. Seçim öncesindeki sokak olayları, giderek sertleşen söylemler ve saldırılar en çok AfD’nin işine yaradı.

AfD’ye destek veren Elon Musk ve bazı Amerikalı siyasetçiler de bu sonuçtan memnun kaldı. Seçim sonuçlarını ilk değerlendiren isim, ABD Başkanı Donald Trump oldu ve sonuçları “harika bir haber” olarak nitelendirdi.

Irkçılar Avrupa genelinde yükselişte

Yalnızca Almanya’da değil, tüm Avrupa’da aşırı sağ ve popülist partiler güçleniyor. Bu yükselişin iki ana nedeni bulunuyor: göç meselesi ve ekonomik durum. Ekonomik belirsizlik dönemlerinde genelde sağcı partiler, halkın memnuniyetsizliğinden faydalanarak güç kazanıyor.

Almanya’da özellikle doğu eyaletlerinde AfD birinci parti olarak öne çıktı. Göç ve ekonomi konularındaki tartışmalar devam ederse ve AfD’nin söylemleri giderek toplum tarafından ırkçı olarak değil de sanki normalmiş gibi kabul edilirse, partinin daha da güçlenmesi bekleniyor.

Türklerin oyları kime gitti?

Almanya’daki Türkler genelde SPD’yi desteklerdi. Ancak bu kez farklı bir tablo ortaya çıktı. Scholz’un yeniden aday olması, birçok Türk ve Müslüman seçmeni hayal kırıklığına uğrattı. Bu seçimde Türklerin oyları Sol Parti’ye, BSW`ye ve Jürgen Todenhöfer’in partisine kaydı.

Kimler kime oy verdi?

Seçimlere eş zamanlı yapılan bir araştırmaya göre oylar yoğunlukla şu şekilde dağıldı:

Erkekler: CDU ve AfD

Bayanlar: CDU, SPD ve AfD

Yüksek eğitimliler: CDU, Yesiller ve SPD

Düşük eğitimliler: CDU, AfD ve SPD

Kötü ekonomik durumda olanlar: AfD ve CDU

Sol Parti gençlere ulaştı

Sol Parti, genç seçmenlerin yoğun desteğiyle meclise girmeyi başardı. AfD gibi sosyal medyayı etkili kullanan parti, genç seçmenler arasında yapılan anketlerde sık sık birinci sırada yer alıyor.

SPD ve Scholz fiyaskosu

SPD, ağır bir yenilgi aldı. Olaf Scholz’un başbakan adayı olarak gösterilmesi, daha en başından itibaren tartışmalıydı ve parti içinde huzursuzluk oluşturmuştu. Seçim sonuçları, SPD tarihinin en düşük oy oranını gösteriyor ve bu kararın bedelinin ağır ödendiğini ortaya koyuyor.

Lindner ve Habeck siyaseti bırakıyor

Yeşiller lideri Robert Habeck ve FDP Genel Başkanı Christian Lindner, aktif siyasetten çekileceklerini açıkladılar. Özellikle Lindner, kamuoyunda son hükümetin çöküşünden sorumlu tutulan isim olarak görülüyordu.

BSW sonuçlara itiraz etmek istiyor

BSW partisi 13.400 oy eksili ile meclise giremedi. Parti lideri Sahra Wagenknecht şimdi sonucun yasallığını sorguluyor ve yasal olarak itiraz etmek istiyor.

Wagenknecht, yurtdışında yaşayan Almanların karşılaştığı sorunlar nedeniyle, itiraz etmek istiyor ve BSW'nin elde ettiği sonuçtan diğer şeylerin yanı sıra medyayı da sorumlu tutuyor.

Merz´in vaatleri

CDU lideri Friedrich Merz, seçimden önce çifte vatandaşlığı kaldıracağını, tutuklama kararı olmasına rağmen Netanyahu´yu Almanya´ya davet edeceğini, Almanya´ya göç´ü azaltacağını vs. söylemişti ve AfD tribününe oynamıştı. Tabi bu vaatlerin bazılarını gerçekleştirebilmesi için diğer siyasi partilerin desteğine de ihtiyaç duyacak.

Yine koalisyon, yine kaos mu?

Merz, Nisan ayının ortasına kadar yeni hükümeti kurmayı planlıyor ve muhtemelen SPD ile büyük koalisyon kuracak. Ancak böyle bir koalisyon, AfD’nin daha da güçlenmesine yol açabilir. Zira koalisyonun kendi iç çekişmeleri, muhalefetteki AfD’ye avantaj sağlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum