Ramazan Ayı İçin Beslenme Önerileri

Not: Bu yazıdaki öneriler fazla kilosu olanlar içindir.

Ramazan ayı müslümanların içerisinde oruç ibadetini yerine getirdiği bir aydır. Ramazan Risalesinde belirtildiği üzere birçok farklı alanda birçok farklı faydası olmakla beraber Kur'anın indirildiği ayda manevi faydalarıyla Allah'ın rızasını kazanmak için çok uygun bir zaman dilimidir. Bu yazıda Ramazan orucu tutulurken beslenme noktasında dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Bismillah...

1. Sahur Yapın

Sahur sünnet olmakla birlikte günlük kalori ihtiyacını tek öğüne bırakmamak için Ramazanda güzel bir araçtır. Sahurda şunlara dikkat edilmeli:

- Her zaman ve özellikle üzerine uyunacaksa tıka basa yenilmemeli.
- Protein içeriği yüksek olabilir. Örneğin yumurta veya yoğurt gibi daha uzun süre tok tutacak besinler, beyaz ekmek yerine kan şekerini dengede tutacak tam buğday ekmeği daha faydalı olabilir.
- Yemeklerle beraber çay tüketimi normalde önerilmese de sahur sonrası 1 bardak içilebilir.
- Çok tuzlu ve şekerli beslenmekten kaçınılmalı.
- Mevsim sebzeleri tüketilebilir.

2. İftarı Bölün

-Orucunuzu kan şekerini hızlı yükseltecek hurma, 1 kase çorba veya meyve gibi bir şeyle açtıktan sonra akşam namazı için ara verilebilir. Bu sürede kan şekeri dengelenmeye başlar. Tokluk hormonları salgılanır ve iştah kırılır.

- Ramazanda tatlı tüketimine dikkat edilmeli. Yiyecekseniz orucu açarken 1 dilim kadar yiyebilirsiniz. Ama namaz için ara verildikten sonra bir daha yememelisiniz.

3. İftarda Porsiyon Ayarlaması Yapın

- İftarda yiyeceğiniz miktarı vücudun ihtiyacına göre belirleyin ve tam doymuş hissetmeseniz de fazlasını yemeyin.

4. Ara Öğün

- İftardan iki saat sonradan itibaren uyanık kalınacak her 3 saat için bir ara öğün yapılabilir.
- Ara öğünlerde standart olarak 1 meyve ve 1 bardak ayran veya 1 çay bardağı süt tüketilebilir.

5. Su Tüketimi

- İftarda namaza kadarki ilk orucu açma süresinde su içilmeli. Sonrasında bir saat kadar içilmemeli.
- İftarla sahur arasında 1.5 lt su tüketilmeli.
- Sahurda su içilebilir. Eğer genelde susayan biriyseniz normalde önerilmese de ezandan önce abartılmadan su içilebilir.

6. Hareket Edin

-İftardan sonra bir aktivite faydalı olur. Tabi bu amaçla değil ama teravih birebirdir. Kılmayanlar bir egzersiz yapabilir.

7. Tatlı Tüketimi

- Yukarıda söyledik ama önemine binaen tekrarlarsak; tatlı sadece oruç ilk açıldığında hurma yerine veya yanında 1 dilim kadar şükrünü eda etmek için yenilebilir. Sonrasında yenilmemelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum
  • Nefis terbiyesi / 26 Şubat 2025 22:26

    Oruç tatlıyla açılmaz. Bağırsak burkulmalarına bağırsakta yaralara yol açabilir. (Hurma hariç). kaynak. Gerçek tıp kitabı

    Yanıtla (1) (2)
  • M.kılıç / 27 Şubat 2025 16:22

    Adına gerçek koymak zorunda olmayan beslenme kaynaklarına göre kan şekeri düşmüşse hızlı bir şekilde yükseltmek için rafine şeker bile yenilebilir :)

    Zaten, "Orucunuzu kan şekerini hızlı yükseltecek hurma, 1 kase çorba veya meyve gibi bir şeyle açtıktan sonra akşam namazı için ara verilebilir. Kaynak: Ramazan Ayı İçin Beslenme Önerileri - Mustafa KILIÇ cümlesinde söylediğimiz gibi tatlı orucu açmak için değil. Orucu hurma gibi bir şeyle actıktan sonra namaz için ara vermeden önce yenilmesi. Yoksa orucu açmak için yenilmesi doğru olmayabilir.

    Hem bu öneri biraz da kötünün iyisi gibi de düşünülebilir. Ramazanda tatlı tüketimi belirgin biçimde artıyor. Bari şu vakitte yiyin ki iştahınızı kessin tarzı bir öneri.
    Saygılar

    Yanıtla (1) (0)
  • M.kılıç / 27 Şubat 2025 23:37

    Gerçi saatler önce yoğunluktan dolayı kısaca verdiğim cevap henüz yayınlanmamış ama bir noktayı daha eklemek isterim: besinlerin sindirimi farklı bölgelerde olur. Şekerin yani karbonhidratların sindirimi ise ağızda başlar ve ince bağırsaklarda sona erer. Yani uzun bir açlıktan sonra yenecek bir parça şekerin çok az bir kısmı bağırsaklara ulaşır. Hatta yüksek ihtimalle hiç ulaşamaz. Yani bağırsaklara zarar verme ihtimali çok çok az. Hele de ağızdaki öğütme ve amilaz ile başlayan sindirim ve midedeki sindirim düşünüldüğünde burkulmaya sebep olması olası görünmüyor.

    Elbetteki sünnete uygun bir biçimde su veya hurma ile oruç açmak güzel olur. Bununla beraber oruç açıldıktan sonra çorba , meyve veya tatlı gibi kan şekerini hızlı yükseltecek bir besinin alınması sonra namaz arası vermek birçok açıdan faydalıdır ve şu anda Ramazan ayı için yazılan diyet programlarının hemen çoğunda uygulanır.

    Yanıtla (2) (0)
  • M.kılıç / 27 Şubat 2025 23:41

    Normalde şekerli şeyler yemesi yasak olan diyabet hastaları için bile el titremesi, göz kararması gibi kan şekerinin düştüğünü gösteren durumlarda tatlı yemeleri hatta çay şekerini suya katıp içmeleri önerilir hem de bilimsel kaynaklarda.

    Yanıtla (1) (0)