Kadir AYTAR
‘Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’ kitabı
Bilindiği üzere 2021 yılının “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” olarak Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kutlanmasına karar verilmişti.
Bunun üzerine birçok kurum, kuruluş, dernek ve vakıf büyük bir gayret içerisine girdi ve güzel çalışmalar ortaya koymaya başladılar.
11 Mart 2021 Cuma günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Beştepe Kongre Merkezinde “İstiklal Marşının Kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı” düzenlendi.
Program, dev ekrandan tarihi görsellerle desteklenen güzel bir Mehmet Akif şiirleri ziyafeti şeklinde gerçekleşti. İbrahim Sadri, Bahadır Yenişehirlioğlu, Bülent İnal, Dursun Ali Erzincanlı gibi ünlü sanatçıların okudukları şiirler, dinleyenleri mest etti.
Programda bir de bütün davetlilere güzel bir kitap hediye edildi.
Bu kitap, Devlet Arşivleri Başkanlığının özenle hazırladığı “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” başlığını taşıyor.
351 sayfadan oluşan kitap, iki bölüm halinde hazırlanmış, birinci bölüm 118 belgeden oluşmakta ve Mehmet Akif’in hayatının bir nevi safahatı ortaya konulmakta; ikinci bölümde ise, İstiklal Marşının kabulünden itibaren başlayan süreç, 52 arşiv belgesi ve sair dokümanlarla anlatılmaktadır.
Kitaptaki belgelerin ağırlıklı bir kısmı Devlet Arşivleri Başkanlığına, az bir miktarı da ATASE ve TBMM arşivlerine ait.
Bunların dışında özel koleksiyonlardan, gazete ve dergilerden alınmış materyaller ile 46 fotoğraf da bulunmaktadır.
Osmanlı Türkçesi olan belgeler, çeviri yazılarıyla ve günümüz Türkçesine sadeleştirilmiş şekilleriyle birlikte verilmiş.
Kitapta, Mehmet Akif’in nüfus tezkeresi, okul diplomaları, sicil kayıtları, tercüme-i hali, görevleri, tayinleri, verdiği dersler, milletvekilliği, Sebilürreşad dergisinin yayınlanması, Diyanet’le yaptığı Kur’an Tercümesi Sözleşmesi, Safahat adlı kitabının toplattırılıp imha edilmesi, vefatı ve cenazesi haberleri, anma törenleri ve ailesine ait nüfus kayıtları gibi önemli ve dikkat çeken belgeler ile farklı materyaller, besteler de dahil İstiklal Marşı ile ilgili birçok yazışmalar bulunuyor.
Mehmet Akif Ersoy, aziz milletimizin gönlünde taht kuran mümtaz şahsiyetlerden birisidir. Ömrünü milletinin selametine adamış, bütün himmetini milletine sarf etmiş, o çok çileli ve karanlık günlerde milletinin hissiyatına tercüman olmuş, diyar diyar dolaşarak hem sözleriyle hem de keskin kalemi ile yorgun milletimizi yüreklendirmiş, zaferden sonra da o büyük yüreğini ortaya koyarak yazdığı İstiklal Marşı ile şanlı mücadelesini taçlandırmıştır.
Merak edenler ve ilim camiası için Mehmet Akif’in hayat ve sanat hikâyesini, çeşitli resmi belgeler, dokümanlar ve fotoğraflarla farklı bir pencereden okuma fırsatı sunan Devlet Arşivleri Başkanlığını ve emek veren ekibini tebrik ediyorum.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.