Hamide HATİPOĞLU
Oyuncak alırken nelere dikkat etmeli?
Oyuncak deyip geçmeyin. Oyuncaklar çocukların ruh ve beden sağlığı, zihinsel, duygusal, ahlak gelişim açısından oldukça önemlidir. Çocuklar yaşlarına uygun oyuncaklarla oynarken problemlerini çözmeyi öğrenir. Duyguların dışarıya yansıtır. Üreticiliklerini geliştirir. Yeteneklerini artırır. Bedenlerini tanımasını sağlar. Çevresiyle sağlıklı ilişkiler geliştirir.
Çocuğun gelişimini katkıda bulunan oyuncakları da alırken dikkat edilmesi gereken özellikler mutlaka dikkat edilmelidir.
Öyleyse oyuncak alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Oyuncak alırken oyuncak ambalajı veya etiketi üzerinde uyarı metni ve yaş sınırı yazılı olmasına dikkat edilmelidir. 3 yaşından küçük olan çocuklarınıza alacağınız oyuncakların üzerinde mutlaka uyarı işareti bulunmalıdır. Veya uyarı metni bulunmalıdır. Bu uyarılar mutlaka okunmalı, çocuklara da anlatılmalıdır.
Oyuncak alırken öncelikli olarak çocuğumuzun yaşına, gelişimine, gereksinimlerin uygun ve kullanışlı olmasını dikkat etmeliyiz. 3 yaşın altındaki çocuklara uygun oyuncakların, 3 yaş üzeri çocuklarımıza aldığımızda çocuklarımıza çok basit gelecek ve çocuğumuzun gelişiminde etkisi olmayacaktır. Yine küçük yaş grubundaki çocuğa yaşının üstünde oyuncak alırsak bu durumda da seviye olarak çocuğa büyük gelecek oyuncaklar da çocuklarımızın gelişiminde katkıda bulunmayacaktır.
Örneğin: 6 yaşındaki çocuğa çıngırdaklı oyuncak almak ne kadar anlamsız ve gereksizse, 3 yaşındaki çocuklarımızı da 2 tekerlekli bisiklet almak bir o kadar anlamsız ve gereksizdir. Çünkü 3 yaşındaki çocuğumuzun bedensel ve zihinsel gelişimi 2 tekerlekli bisiklete binecek gelişimi göstermemektedir. 3 yaşından küçük çocuklar için üretilmiş oyuncakların üzerinde uyarı işareti bulunmalıdır. Ayrıca oyuncak üzerinde kullanım kılavuzu bulunuyorsa bunları uyulması gerektiği çocuklara öğretilmelidir.
Standartlara uygun olarak üretilmiş oyuncaklar almaya, üzerindeki etikete dikkat etmeliyiz. Oyuncak üzerinde firma ismi, adresi, telefonu ve CE işareti bulunanları tercih etmeliyiz. Üzerinde bu bilgiler bulunan oyuncaklar AB standartlarına uygun üretilmiş ve yasal test raporundan geçmiş olanlardır. Üzerinde bu bilgilerin bulunmadığı oyuncaklar kalitesiz ve tehlikeli olabilirler.
Oyuncak ambalaj veya etiketi üzerinde kullanma talimatı olmalıdır. Bu talimatlarda anlayabileceğimiz lisanda yazılmış olmayıdır.
Oyuncaklar kolayca temizlenebilir, yıkanabilir maddelerden yapılmış olmalıdır. Ara sıra yıkanmalıdır. Özellikle yumuşak ürünlerden yapılmış olan oyuncaklarda bulunan göz, ağız, burun gibi ayrıntılar iyice dikilmiş veya yapıştırılmış olmalıdır. Çocuğun ağzını alıp, koparabileceği ve yutabileceği oyuncaklar almamalıdır.
0-2 yaş grubu çocuklarına alınan oyuncakların çocuğun ağzına giremeyecek büyüklükte olmalıdır. Ağza götürülen çıngırak, dişlik vb. oyuncakların kolayca çıkabilen ve boğaza kaçabilecek parçalarının olmaması dikkat edilmelidir. Aksi durumda ağza kolayca alınabilen ve parçalanabilen oyuncaklar çocuğun nefes borusuna kaçabilir.
Alınacak oyuncaklar içindeki dolgu maddelerinin ve metal parçalarının sert, sivri uçlu, batıcı, delici, kesici yapıda olmamalıdır.
Çabuk kırılabilecek plastikten yapılan oyuncak alınmamalıdır. Özellikle 3 yaşının altındaki çocuklar için alınacak oyuncaklar sert plastikten yapılmış olmalıdır.
Suya atıldığında genişleyen ve büyüyen oyuncaklar alınmamalıdır. Kaza ile yutması durumunda midede büyüyüp, genişleyerek çocuğun sağlığını bozar.
Dikilmiş olan oyuncakların dikiş yerlerini çekiştirerek sağlam olup olmadığını kontrol etmeliyiz ve sağlam dikişli oyuncaklar almaya özen göstermeliyiz.
Çocukların boyama yapması için alınacak boya kalemleri, yazma-çizme faaliyetinde kullanacakları tebeşir, keçe kalemleri küçük çocuklar için özel yapılmış olmalıdır. Büyüklerin kullandığı kalemleri ağızlarına götürüp boya sularını yutmaları veya ciltlerinin üzerine yazıp boyamaları sağlıkları açısından tehlikeli olabilir.
Küçük yaş gurubundaki çocukların oyuncaklarında uzun ipler kurdeleler olmamalıdır. Çocuğun boynuna dolanıp nefes almasını engelleyebilir. Yukarıya asılmış salıncaklarda da aynı tehlike bulunmaktadır.
Yüksek ses çıkaran oyuncaklar alınmamalıdır. Sesli oyuncak hayvanlar, müzik kutuları, çıngıraklar ve diğer bebek oyuncakları alırken kontrol edilmeli ve mümkünse kulağa yakınlaştırarak ses kontrolü yapılmalıdır. Yüksek sesli oyuncaklar çocuğun kulağına zarar verebilir ve yüksek ses çocuğun kulağına zarar verebilir.
Pille çalışan oyuncak alırken oyuncağın pil koyma yerinin vidalı ve emniyetli bir şekilde kapatılmış olmasına dikkat edilmelidir. Pil koyma yerlerindeki pil kutupları +, - işaretleri, pil voltajları okunaklı yazılmış olmalı ve oyuncak ambalajında veya etiketinde DC işareti bulunmalıdır.
Ayrıca oyuncak alırken cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır. Kız çocuklarına tamir setleri, araba alırken, erkek çocuklarına da mutfak setleri, bebeklerde alınmalı ve bunlarla oynamaları sağlanmalıdır. Her türlü oyuncaklarla oynayan çocuklar hayata daha iyi hazırlanabilirler. Erkek çocuklar baba olmayı, eşine mutfakta yardım etmeyi, kız çocukları araba kullanmayı, ufak tefek tamiratları yapabilme becerisini küçük yaşlarda oyuncakları ile öğrenir.
Oyuncağını çocuk kendi seçmelidir: Oyuncaklar maddi olarak pahalı olmamalıdır: Tek tip oyuncak almamalıdır. Çocuğun gelişimine yardımcı oyuncaklar alınmalıdır Tabanca, tüfek gibi kavgaya ve şiddete teşvik edici oyuncaklar olmamalıdır.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.