Muhammed Numan ÖZEL

Muhammed Numan ÖZEL

Gençliğin İman ve Ahlak Kalesi

Toplumumuzda zaman zaman münferit olaylar bahane edilerek İslâm’a, cemaatlere ve dindar insanlara ve İslamiyet'in kurallarına yönelik saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırılar, yalnızca bireylere değil, aynı zamanda toplumsal huzura ve manevi değerlere yöneltilmiş bir tehdit olarak da görülebilir. İslamiyet'in özü, ruhu, ahlakı, adaleti, insanı ve insanlığın sevgisini esas alır.

Risale-i Nur Külliyatı, iman hakikatlerini gençlerin kalbine ilmek ilmek nakşederek onların ahlâkî değerlerle yetişmelerine vesile olmuştur. Bu sadece Türkiye'de değil yetmiş dile tercüme edilen eczâlarıyla Dünyada İslamiyet'in sadasını nurlu olarak yükseltmektedir. Almanca, İngilizce, Arapça, Fransızca… Âdetâ Avrupa'da İslamiyet'in bir muhafızı ve nâşiridir.

Risâle-i Nur ve Gençliğin Mânevi İnşası

Risâle-i Nur, gençliği hem fikren hem de ahlâken koruma altına alan bir eser olarak tarihe geçmiştir. Âdetâ gençliğin koruma şerididir Risâle-i Nur Külliyatı. Modern çağın getirdiği materyalist anlayış, sekülerleşme ve mânevi boşluk, gençleri büyük bir girdabın içine sürüklemektedir. Ancak Risâle-i Nur, bu boşluğu dolduran, akıl ve kalbi beraber doyuran, ispat ve delillerle kuvvetlendirilmiş bir tefekkür ve tezekkür hazînesidir.

Bediüzzaman'ın bu konuda ısrarla ve önemli durduğunun en bariz delili Gençlik Rehberi ve Hanımlar Rehberi gibi eserleri telif etmesidir. Ve bu eserler çok rağbet görmektedir.

İşte bu eserlerden bir kaç bölüm:

Gençlik, hiç şübhe yok ki gidecek.

Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyyetinde, gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecek.

Eğer o fâni ve geçici gençliğini iffetle hayrata -istikâmet dairesinde- sarfetse, onunla ebedî, bâkî bir gençliği kazanacağını bütün semâvî fermanlar müjde veriyorlar.

Eğer sefahete sarf etse, nasıl ki bir dakika hiddet yüzünden bir katl, milyonlar dakika hapis cezasını çektirir.

Öyle de gayr-ı meşrû dairedeki gençlik keyifleri ve lezzetleri, âhiret mes'uliyetinden ve kabir azâbından ve zevâlinden gelen teessüflerden ve günahlardan ve dünyevî mücâzâtlarından başka, aynı lezzet içinde o lezzetten ziyade elemler olduğunu aklı başında her genç tecrübe ile tasdik eder.”[1]

Bu ifadeler, gençliğin geçici olduğunu ve asıl önemli olanın ahiret hayatı için bir hazırlık süreci olduğunu vurgulamaktadır. Ve bu hazırlık sürecinde doğru adım ve amellerle ahirette insanın çok büyük pişmanlıklardan korunması ve kurtulması dersini vermektedir.

Günümüz Gençliği ve Karşı Karşıya Olduğu Tehlikeler

Bugün gençlerin, internetin sınırsız dünyasında manevi değerlerden uzaklaştırılmaya çalışılmakta, madde bağımlılığı, ahlâkî yozlaşma ve sekülerleşme gibi tehditlerle karşı karşıya kaldığı herkesin malumu.

Risâle-i Nur, bu tehditlere karşı mânevî bir siper vazîfesi görerek gençleri koruyan bir ilim hazinesidir. Bu sebeple Risâlelerle başbaşa kalıp onun engin dünyasına girip aşık ve maşuk gibi onunla hemhâl olmak kalıyor. Buna mani olan sosyal medya gibi şeyler de gençlerin en büyük engelidir yanlış kullanımı sebebiyle.

Dursun Ali Erzincanlı’nın paylaştığı şu sözler bu gerçeği açıkça ifade etmektedir: “Risale-i Nur, gençliğin çalınmak istenen imanını ve ahlâkını koruyan ve bu konuda milyonlarca gencin maddede boğulmasına engel olan bir eserdir.”

Gerçekten de madde bağımlılığı, ahlâkî çöküş ve inançsızlık gibi sorunlar, Risale-i Nur’un iman hakikatleri ile bertaraf edilebilir. Çünkü iman, en büyük kuvvet kaynağıdır. Milli ve mânevi değerler toplumun temel dinamikleridir.

Birçok akademisyen, düşünür ve alim, Risale-i Nur’un gençlik üzerindeki derin etkisini dile getirmiştir. Risalelerin manevi kuvveti ve etkisini anlamak ve anlatmak istemişlerdir.

Necip Fazıl Kısakürek: "Bediüzzaman, asrın imanını kurtarmaya çalışan bir mütefekkirdir. Onun eserleri, özellikle gençler için bir kurtuluş vesilesidir."

Muhammed Hamidullah: "İslam dünyasında, modern çağın sorunlarına Kuranî bir perspektiften bakan en güçlü eserlerden biri Risale-i Nur’dur."

Bugünün gençliği, birçok manevî ve ahlâkî tehdit ile karşı karşıyadır. Ancak Risale-i Nur, bu tehditlere karşı güçlü bir kalkan görevi görmekte, iman hakikatlerini sağlam bir şekilde izah ederek gençlerin ahlâkî değerlerini muhafaza etmelerine yardımcı olmaktadır.

İşte tam da bu yüzden, münferit olayları bahane ederek İslâm’a ve Risale-i Nur’a saldıranların, gerçekte imanı ve ahlâkî değerleri savunan bir esere saldırdıklarının farkına varmaları gerekir. Çünkü Risale-i Nur, sadece bir kitap değil; imanı, ahlâkı ve toplumu ayakta tutan bir hakikâtler manzumesidir.

Bu kuru bir iddia değil bir asırdır bu topraklarda eserleriyle var olan ve eserleri okundukça var olacak olan Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatı duruşu misyon ve vizyonu onun en büyük delili ve ispatıdır. Din millet vatan hainleri ve düşmanlarının her fırsatta İslamiyet'e ve İslami hizmetler yapan stk'lara saldırıları devam edecektir.

Tüm stk'ların bu tarz durumlarda müspet hareket ederek iman ve Kur'an hizmetini devam ettirmeleri elzemdir.

Selam ve dua ile.

[1] Şualar (204)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum