Muhammed Numan ÖZEL

Muhammed Numan ÖZEL

Metafizik Saldırıları

Metafizik saldırılar, insanın ruhsal ve manevi dünyasına yönelik etkiler anlamına gelir. Bu durum, insanın psikolojik, ruhsal veya manevi dengesini bozmayı amaçlayan olumsuz yönlendirmeleri, düşünceleri veya dış tesirleri içerir.

Risale-i Nur’da metafizik meseleler ele alınırken, insanın ruhsal yapısı, şeytanın vesveseleri, evhamlar ve insanın manevi korunma yolları gibi konulara sıkça değinilmiştir. Ama bu aleni bir şekilde değildir.

Bediüzzaman Said Nursi, insanın zayıflıklarını, şeytanın hilelerini ve bunlardan korunma yollarını detaylı şekilde ele alır.

Şu önemli noktalar öne çıkar:

Şeytanın Vesveseleri: Şeytanın insana verdiği vesveseler, metafizik saldırıların en açık örneklerinden biridir. Şeytan, insanın zihnine şüpheler, ümitsizlikler ve yanlış düşünceler sokmaya çalışır. Buna evham denir. Evhamın temel özelliğiyse olmayan şeyi olmuş gibi düşündürmesidir. Evhamın yuvası zihindir. Vesveselerin çıkış noktasıysa kalptir.

Evham ve vesvese hem çıkış noktası hem de sistemi farklıdır. Vesvese de kalpten çıkar ve var olan bir şeyi yok göstermeye çalışır.

“Vesvese öyle bir şeydir ki, cehil onu davet eder, ilim onu tardeder. Tanımazsan gelir, tanısan gider.” [1]

Şeytan, vesvese ile insana zarar vermek ister. Vesvese, zayıf bir hayale kuvvet vererek insanın zihnini meşgul eder. Ancak bu vesvese, insanın kalbine değil, hayaline aittir. Zira kalp, imanın nuruyla korunmaktadır. Bu sebeple insanı rahatsız eden bu şeyler insanı kendiyle meşgul ederek adeta insanla dalga geçer.

Kalbin ve Ruhun Savunması: Bediüzzaman, insanın kalp ve ruh dünyasının savunmasında dua, tefekkür ve ibadetin önemine vurgu yapar. Özellikle namaz, tesbihat ve Kur’an tilaveti, insanın ruhunu metafizik saldırılara karşı muhafaza eden manevi kalkanlar olarak vurgular.

“Kardeşlerim! Merak etmeyiniz, Cevşen ve Evrad-ı Bahaiye bu defa dahi o dehşetli zehirin tehlikesine galebe etti; tehlike devresi geçti, fakat hastalık devam ediyor.” [2]

“Ubudiyetin ruhudur ve hâlis bir imanın neticesidir. Çünki dua eden adam, duası ile gösteriyor ki: Bütün kâinata hükmeden birisi var ki; en küçük işlerime ıttıla'ı var ve bilir, en uzak maksadlarımı yapabilir, benim her halimi görür, sesimi işitir.

Öyle ise; bütün mevcudatın bütün seslerini işitiyor ki, benim sesimi de işitiyor. Bütün o şeyleri o yapıyor ki, en küçük işlerimi de ondan bekliyorum, ondan istiyorum.” [3]

Zikir ve ibadet, şeytanın tasallutundan kurtulmanın en etkili yollarıdır. İmanın kuvvetiyle şeytanın vesveseleri söner. İnsan da bunu bilerek hareket etmeli.

Kur’an’ın Manevi Şifası: Bediüzzaman, “Kur’an’ın manevi şifa kaynağı” olduğunu vurgular.

“Kur'an, kulûbe kut ve gıda ve ukûle kuvvet ve gınadır ve ruha mâ ve ziya ve nüfusa deva ve şifa[dır]” [4]

“Kur'an kalblere kut ve gıdadır.

Ruhlara şifadır.

Gıdanın tekrarı kut'u artırır.

Tekerrür etmekle daha me'luf ve me'nus olduğundan, lezzeti artar.” [5]

İnsanın metafizik saldırılardan korunmak için Kur’an ayetlerini okumasını tavsiye eder. Özellikle Felak ve Nas sureleri, bu konuda güçlü bir sığınaktır:

Metafizik Saldırılardan Korunma Yolları

Risale-i Nur’un genel yaklaşımları doğrultusunda metafizik saldırılardan korunma yolları şu şekilde özetlenebilir:

İman ve İbadet: İmanın güçlendirilmesi ve namaz gibi ibadetlerin düzenli şekilde yapılması.

Zikir ve Dua: Tesbihat ve özellikle sabah-akşam Felak ve Nas surelerinin okunması. Tesbihattaki ve Hizbul Hakaikteki muhafaza dualarına riayet etmek.

Manevi İstişare: Ruhsal sıkıntılar karşısında salih kimselerden manevi destek olarak dua ve tavsiyeler almak.

Tefekkür: Allah’ın isim ve sıfatlarını tefekkür ederek ruhu manevi tehlikelere karşı güçlendirmek.

Sosyal Medyanın Günahları: Sosyal medya hayatımıza çok hızlı ve kontrolsüz bir şekilde giriş yaptı. İnsanların sosyal medyayı bilinçsiz kullanması hem dolandırılmaya hem de manevi olarak saldırılara maruz kaldı. Videolarla ahlâklar tahrip edildi, gençler haylaz, yetişkinler tembel oldu. Gelen günahlar da cabası.

Bediüzzaman Said Nursi, metafizik saldırılar karşısında iman, ibadet, takva ve Kur’an ayetlerinin gücüne dayanmayı tavsiye eder.

Şeytanın vesveseleri gibi metafizik etkilerin insanın imanını zedeleyemeyeceğini, ancak kalbi gaflette bırakabileceğini belirtir. Zaten insan vesvese ve evhamdan rahatsız olması bunların kendine ait olmadığı ve dimağdaki çöplüğün malzemesi olduğunu gösteriyor.

“Risale-i Nur'un mesleği odur ki; zihinlerde bir iz bırakmamak için, sair ulemaya muhalif olarak, muarızların şübhelerini zikretmeden öyle bir cevab verir ki, daha vehim ve vesveseye yer kalmaz.” [6]

“Fena şeyle zihnen meşgul olmak da, fena[dır]” [7]

Bu nedenle, sürekli manevi bir teyakkuz hâlinde, olumlu şeylerle meşgul olmak insanın ruhsal dünyasını muhafaza etmesinin anahtarıdır.

Selam ve selamet farkındalığını arttırmaya çalışanlara olsun.

Selam ve dua ile

  1. Sözler (274)
  2. Emirdağ Lahikası 1 (144)
  3. Mektubat (302)
  4. Sözler (378)
  5. Mesnevi-i Nuriye (127)
  6. İşarat-ül İ'caz (6)
  7. Kastamonu Lahikası (151)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum