Muhammed Numan ÖZEL

Muhammed Numan ÖZEL

Risale-i Nur Hizmetinde Gassallık Manası

Gassallık bu arada medyada çok yer edindiği için bu meseleye eğilmek istedim. İlk yazımda Bediüzzaman ve Gassallık manası üzerine bir yazı kaleme almıştım. Bu yazıda da hizmet-i nuriye ve gassallık benzetmesi üzerine yazmak istedim.

Bir hizmet modeli olarak düşünüldüğünde şu şekilde gassal manasını ele alabiliriz.

Tevazu ve Sorumlulukla Hizmet Etmek: Bir gassal, dünyevi menfaat gözetmeden, sessizce ve tevazu içinde görevini yapar. Hizmet içinde olan bir kişi de bu anlayışla hareket etmelidir. Hizmet ettiği insanlara kibirle değil, ihlasla ve Allah rızasını gözeterek yaklaşmalıdır. Maddi bir menfaat beklentisi ile yapılan hizmetlerde ihlas bozulduğu için istenen netice manevi olarak tam elde edilemez. İhlas bozulduğu için hizmet-i Kur'aniyenin hürmeti de bozulur. Bunu İhlas Risalelerinden okuyoruz. Burada anahtar kelimemiz “Hürmet” kelimesidir. “Hizmet-i Kur’aniye’nin Hürmetine Taarruzdur.”[1] Hizmetin mihanikiyeti içinde kaybolursa hürmet, hizmetten beklenen manalar hasıl olmaz. Esasat ve düsturlar da allak bullak olur.

İnsanların Manevi Hastalıklarına Çare Olmak: Bediüzzaman’ın "imanı kurtarma" şiarı gibi, bir hizmet ehli de çevresindeki insanların kalplerindeki vesveseleri ve aklındaki şüpheleri gidermeye, onların imanlarını güçlendirmeye ve manevi yaralarını sarmaya çalışmalıdır. Ama kibir olmadan ama enaniyet olmadan. Bu, Risale-i Nur’un okunması ve anlatılmasıyla ve gerçek bir müslümanın temsil edilebilmesi ile gerçekleştirilebilir. Bugün toplumda aranan şey bir davanın temsil edilmesidir. Bunun için şunu söyleyebiliriz. Bizler kulluğumuzu Hakka, ahlakımızı halka göstermekle mükellefiz.

Tertemiz Bir Niyetle Çalışmak: Bir gassal, görevini tertemiz bir şekilde yapmak zorundadır. Hizmet ehli de niyetini sorgulamalı ve yaptığı her işi Allah rızası için yapmaya gayret etmelidir. Gösteriş veya menfaat kaygısı, hizmet ruhunu zedeler.

Sabır ve Şefkat Gösterme: Gassalın yaptığı iş, sabır ve titizlik gerektirir. Hizmet eden bir kişi de insanların hatalarına, yanlışlarına, eksikliklerine karşı sabırlı, onlara karşı şefkatli olmalıdır. Eleştiriden çok, çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyerek insanların gönlünü iman ve Kur’an hakikatlerine bağlamalıdır.

İnsanı Ebedi Hayata Hazırlama: Bir gassal, insanı son yolculuğuna hazırlar. Bu son yolculuk aslında dünya için kullanılan bir tabirken, hakikat canibinden ebedi hayatın mukaddimesi başlangıcıdır. Hizmet eden kişi ise insanları ahirete, ebedi hayata hazırlamak için çalışır. Aslında hazırlayan ehl-i hizmet pişmiş, olmuş demek değildir. Ahirete hazırlanma işi elbirliğiyle olmaktadır. Hem başkalarını hazırlıyor hem de başkalarıyla ahirete hazırlanıyoruz. Bu, insanların dünya ve ahiret dengesini kurmalarında elbirliği demektir. Bir nevi ahiret için imece diyebiliriz buna.

İlmi ve Manevi Temizliğe Önem Verme: Gassal, beden temizliği yapar. Hizmet içinde olan bir kişi ise insanların akıl ve kalplerini ilimle, hikmetle ve hakikatle temizlemeye çalışır. Bunu yaparken kendini de temizler. Bunun için Kur’an-ı Kerim, Sünnet-i Seniyye ve Risale-i Nur’u rehber edinmelidir. “Risale-i Nur’un hizmetinde sair meslek ve meşreplerin metoduyla değil Bediüzzaman’ın metodlarıyla yapar.”[2]

Gassal gibi hizmet etme; sorumluluğunu bilen, sabırlı, şefkatli, ihlaslı ve insanları manevi açıdan beslemeye, kuvvetlendirmeye odaklanmış bir hizmet ehlini ifade eder. Bu, yalnızca ferdi değil, toplumsal bir dönüşüme, değişime de vesile olabilir.

Unutulmamalıdır ki, hakikatleri öncelikle nefsimize okuyup kabul edip, ettirip sonra bu hakikatlerle hizmet etmeliyiz. Yoksa başkalarını irşad etmek veya tenkid niyetiyle Risaleleri okuma yaklaşımı ve anlayışı hatalıdır. “Tenkit için okuyan istifade edemez.”[3]

Başkalarına ders vermek niyetiyle okuyan istifade edemez.

Kabul ederek okumayan istifade edemez.

İhlasla, muhabbetle, kabul ederek, dikkatle, teenniyle okuyan istifade eder. Okuyanlar hem kendi kalp ve ruhunun hem de başkalarının gassali olabilir.

Hizmet-i imaniyede gassallık manasını ifade eden 33 başlık şöyle:

1- İHLÂS

2- SADAKAT VE FEDAKÂRLIK

3- SEBAT VE METANET

4- RİSALE-İ NUR MESLEK DÜSTURLARIN DEĞİŞMEZLİĞİ

5- TAKVÂ-YI MUHAFAZA VE BİD’ATLARI TERK ETMEK

6- İMAN KURTARMA HİZMETİ

7- CİDDİYET VE VAKAR

8- İHTİLAF ÇIKARMAMAK, TESANÜD VE İTTİFAK ETMEK

9- İKTİSAD DÜSTURU

10- SİYASETTEN UZAK DURMAK

11- İSTİĞNA GÖSTERMEK

12- MÜSBET HAREKET ETMEK

13- TEBLİĞ VE NEŞİR VAZİFESİ

14- TARAFGİRLİĞİ TERK ETMEK

15- ADAVETİ TERK ETMEK

16- ENANİYETİ TERK

17- RİYA, ŞÖHRET VE TEVECCÜH-Ü NAS’I TERK ETMEK

18- REKABETİ TERK ETMEK

19- HUBB-U CAHI TERK ETMEK

20- MENFÎ MİLLİYETÇİLİĞİ TERK ETMEK, İSLÂM MİLLİYETİNE DAYANMAK

21- DAR VE GENİŞ DAİRE FARKLILIĞI

22- GAYE SAHİBİ OLMAK

23- HÜRMET ETMEK

24- KEYFİYET

25- MEŞVERET VE ŞÛRA

26- RİSALE-İ NUR ESERLERİNİ ESAS ALMAK VE NAZARLARI ONA ÇEVİRMEK VE

ONA TESLİMİYETLE KANAAT ETMEK

27- ŞAHSI DEĞİL, KİTABI ESAS ALMAK

28- ÂL-İ BEYT’E MUHABBET

29- HASLAR DAİRESİNİN VARLIĞI

30- VAKF-I HAYAT ESASI

31- DERSHANE HİZMETLERİ

32- HATT-I KUR’ÂNÎ’NİN MUHAFAZASI

33- VAZİFE-İ İLÂHİYEYE KARIŞMAMAK

Herkesin bu manadaki gassallık vazifesinde muvaffakiyetler temenni ederim.

Selam ve dua ile.

[1] Sözler Neşriyat, Lem’alar (165)

[2] Bediüzzaman’ın davasına Bediüzzaman’ın tarzında hizmet edilir; sair mesleklerin vasıtaları ve tarzıyla değil. Risale-i Nur buna muhtaç değildir. Onun tarzına amel, talebeliğin şen’idir. Üstadına, mihmandarına, mürşidine sadakatte, gassal elinde meyyit gibi olmak bir edeptir. Kütüb-ü İslâmiyede emirdir. Zübeyir Gündüzalp Kitaplığı (256)

[3] Zübeyir Gündüzalp, Bir Dava Adamından Notlar (39)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum