Dursun SİVRİ
Özgeçmiş-CV'lerin arka yüzü
Özgeçmiş hazırlanması, şekil ve tasarımı konusu yeni iş arayan gençlerimiz için önemli göstergelerdendir.
Şekil, format konusunda internetten çok çeşitli hazır şablonlar bulmak mümkün. Bilindiği gibi meşhur arama motoru Google Ansiklopedi'de yok yok.
İnternette ulaşılan bilgiler her konuda ihtiyacı karşılayacak kapsam ve derinliğe sahip olmayabiliyor. Web siteleri aranan listelere girebilmek ve internette dolaşanların gözüne çarpabilmek için gerekli gereksiz her konuya pencere açıyorlar. Önemli bir bilgi için ilgili zannedilen bir siteye uğradığınızda bilgilerin oldukça yüzeysel, kaynakları belirsiz, bazıları sıradan bir makaleden ibaret oluyor.
Genellemeden kaçınmak adına ve haksızlık yapmamak için şunu da özellikle belirtmek gerekir ki, bazı temel eserlerin tam metnine de internet üzerinden ulaşmak mümkün olabiliyor. Erişilen bilginin arayanın ihtiyacına cevap verip vermediğine araştırmacı karar verecektir. Ne aradığını bilen bulduğu şeyin işine yarayıp yaramadığına karar verebilir.
Hiçbir zaman değeri ikinci plana düşmeyen bilgi edinme aracı okumak ve kitaptır. Evet Kitap ve okumanın önceliği tarih boyunca hep birinci sıradadır. Gelişimin de yegane aracı yine okumaktır. Kur'an'ın ilk ayeti 'Oku' olmasının çok hikmetlerinden biri yine oku emridir.
1995 yılında yılın okuru seçilen 95 yaşındaki Muhsine nine (Muhsine Karaçorlu,-merhume- İskenderun) "Yiyecek ekmek bulamamakla okuyacak kitap bulamamayı eşdeğer görürüm" demişti.
Konuya CV hazırlama ve tasarım vesilesi ile girdik, internette bilgiye erişim konusu ile yan yollara girdik, kusura bakmayın.
Üzerinde durmak istediğim husus öz geçmişinizin kısa kodu olan 'CV' hazırlama ile beraber sahip olmanız gereken donanım önemlidir.
Atasözlerimizden mesajımız daha iyi anlaşılır umarım.
İnsan insandır çuldan da olsa üzeri/Eşek eşektir atlastan da olsa semeri.
İnsanı insan eden değerler, vasıflar, hasletler, bilgi, beceri, ahlâk gibi hususlar olduktan sonra CV'lerin formatı her nasıl olursa olsun değer bilinir
Kısacası maddi ve mânevi donanım önemlidir.
Sonra sahip olunan bu donanımı nasıl kullanılacağına sıra geliyor. İşte o zaman şekil format önem kazanıyor. Burada ise 'kişisel gelişim' metotları önem kazanıyor.
Donanımlı olup ta kendini ifade etmeyi bilmemek karanlıkta göz kırpmaya benzer.
İletişim tekniklerini bilmek ve etkili uygulamak için kişisel gelişimin hayata dair küçük şeyler büyük kazanımlara vesile olabilir.
Zira gençlerimiz öğrenim süresince, matematik, fen bilimleri konularının kuru, mantık konuları ile cedelleşirken hayata hazırlanmayı teğet geçiyorlar. Mezun olunca da iş bulma telaşında kendilerini ifade edemedikleri gibi buldukları iş hayatında da bocalama dönemi zorlu geçmektedir.
Hayat sadece matematik ve fen bilimlerinden ibaret değil şüphesiz. Ki fen bilimleri esma tecellisi olarak anlaşılırsa anlamlıdır.
Hayatın diğer alanlarının da farkında olmak hayata zenginlik katmaktır.
Sosyal gruplara mensup olmak, gönüllü kuruluşlarda, sivil toplum kuruluşlarında görev almak iş hayatı için temel oluşturan referanslardır.
İnsan kendi kendinin referansı olması makbul olanıdır. Nüfuzlu şahıslar ve siyasilerin referansından önce herkes kendi derdini ve davasını ifade edebilecek yetkinliğe sahip olmayı öğrenmelidir.
Keyfiyet insan demek maddi manevi donanım yanında çok yönlü farkındalık şuuruna sahip insan demektir.
Önem dercesine göre; aktüaliteden, sanattan, kültürden, spordan, siyasetten, bilimden, teknolojiden, dünyadan haberdar olmak gerekir.
Kendi branşı ve öncelikli konuları dışında yukarıda bahsi geçen genel alanlarda fazla detaya dalıp içinde boğulmadan, dikkatleri dağıtmadan bütünlük içinde alâkadar olma ölçüsünü korumak aranan keyfiyetin şartlarındandır.
Evet güzel CV tasarımı ve doldurulması önemlidir, gerek şarttır ancak yeter şart değildir.
Yeter şart, kabarık, eklerinde bir çok sertifika, referans listesi yanında beyan edilen bilgilerin hakkını vermek ve altını doldurmak daha önemlidir.
Mevlana Hazretlerinin şu sözü önemli bir mesaj veriyor:
Ne insanlar gördüm ki üzerinde elbise yok
Ne elbiseler gördüm ki, içinde insan yok.
Hem elbise düzgün olacak hem de içindeki insan hakiki insan olmak icap eder. İmaj önemli ama imajla uyumlu birikim ve içerik daha önemlidir.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.